Thursday, December 23, 2010

MAAF


Subbahanaullah, saya yakin kehidupan anda pada hari ini ada yang happy, dan ada juga yang serabut. Akan tetapi bersyukurlah, happy2 pun serabut2 pun Allah masih lagi beri ruang untuk kita bernafas pada hari ini.

MAAF! bila kita buat salah atau kita salah faham, perkataan ini lah yang biasa kita akan gunakan. malangnya, ada segelintir manusia yang tidak mahu gunakan perkataan ini bila timbul masalah antara individu mahupun melakukan kesalahan.

Kenapa ya? adakah sebab ego? atau "maaf" baginya adalah lapuk. tidak kira lah apapun alasannya, bagi saya sepatutnya tidak ada alasan. Kenapa? mari kita lihat kisah ini:


NABI Muhammad SAW ialah seorang nabi dan rasul yang memiliki akhlak terpuji. Baginda seorang insan mulia yang sanggup memaafkan kesalahan orang lain. Pada suatu hari, ketika baginda sedang berehat-rehat, datanglah seorang wanita Yahudi membawa hidangan yang lazat berupa kambing panggang.

Wanita itu mengetahui bahawa Rasulullah amat gemar kambing panggang. Bahagian kegemaran baginda ialah paha kanan bahagian depan. Lalu wanita tersebut menabur racun di atas kambing panggang itu. Dia melebihkan racun di paha kanan hadapan kambing yang dihidangkan itu.

Setelah melihat hidangan itu, maka Rasulullah pun berasa lapar. Selepas membaca bismillah, baginda pun makan dengan berselera sekali. Baginda makan bersama seorang sahabat, Bisyir bin Barra bin Ma'rur. Namun, sewaktu baginda sedang mengunyah makanan itu, timbul perasaan was-was di hati. Rasulullah pun meluahkan kembali daging kambing panggang yang sedang dikunyah. Ternyata suara hati baginda itu benar, Bisyir bin Barra bin Ma'rur telah menjadi korban. Sahabat baginda itu meninggal dunia kerana termakan racun dalam makanan tersebut.

Rasulullah pun bertanya dan wanita Yahudi itu mengaku secara berterus terang tanpa berselindung berkata:
"Aku mahu menguji kamu. Jika engkau seorang rasul, sudah pasti engkau akan mendapat petunjuk mengenai hal ini. Tetapi kalau engkau hanya orang biasa, maka aku pasti merasa puas kerana dapat menyingkirmu kerana engkau telah banyak membawa kemusnahan kepada kaum Yahudi."
Rasulullah mendengar penjelasan wanita itu dengan tenang. Kemudian, baginda pun memaafkan wanita itu. Baginda tidak menghukum wanita itu walaupun perbuatannya itu telah mengakibatkan kematian seorang sahabat baginda. Baginda sanggup memberi kemaafan kepada seorang wanita yang ternyata mahu membunuh baginda.

Nah bagaimana teman2 sekalian? pantas ka kita rasa ego? atau tidak mahu memaafkan dan meminta maaf? Kalau la kita mengaku yang kita ini pengikut Rasulullah s.a.w, sepatutnya kita mengikuti dan mencontohi akhlak Baginda.
-seperti biasa tepuk DAHI tanya IMAN-

No comments:

Post a Comment

Perlu pandangan dari anda semua

Followers