Wednesday, November 30, 2011

Updating....

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan dan ruang untuk menulis. Rasa syukur yang tidak terhingga kepada Allah SWT atas segala bentuk nikmat yang telah diberikan.


Dengan kesempatan yang ada ini, izinkan saya bentangkan satu tajuk yang mudah dan biasa kita dengar. "UPDATE" atau terjemahannya ialah kemaskini. Apa kaitan update dengan artikel 360 pada hari ini?

Mudah sahaja, apa yang cuba saya sampaikan ialah berkenaan dengan keimanan diri kita. "Apa pula kaitan iman dengan update-update ni?". Baik, rakan-rakan penulis atau pembaca yang saya hormati sekalian, perkataan update ini biasa kita dengar apabila rakan sekampus atau sebilik kita kata "weh, aku baru sat tadi update antivirus laptop aku!". Atau pun seperti ini "aku baru update status facebook aku". Dan sudah tentu bermacam-macam bentuk update lagi yang sibuk kita lakukan pada hari ini.

Berbalik kepada keimanan tadi. Persoalan utama yang ingin saya lontarkan ialah berkenaan dengan status keimanan kita. Saya faham, di zaman yang canggih dan moden ini kita sibuk dengan update status 'FACEBOOK' tanpa memikirkan tahap keimanan atau nilai-nilai kerohanian dalam diri kita. ------- Ok-ok, mungkin saya terlalu hiperbola sangat sekiranya melabelkan diri rakan-rakan atau diri saya tidak pernah memikirkan untuk update keimanan kita. Saya yakin dan percaya, ada! Akan tetapi tidak lah sekerap update status facebook dan juga andaian-andaian yang seumpama dengannya. Wallahu'alam.

Sebagai anak muda, tidak salah untuk update apa sahaja yang berkenaan dengan kehidupan kita. Akan tetapi, peringatan untuk rakan-rakan dan juga DIRI saya sendiri, jangan lupa UPDATE keimanan kita. Keimanan ini lah menjadi tunjang utama dalam kita membawa diri menghadap sang pencipta Allah SWT. Seperti kata rakan saya "bebas-bebas juga, tapi jangan sampai terbabas!". Persoalannya, bebas yang macam mana?  Adakah bebas mengikut syarak atau tidak mengikut syarak? Rakan-rakan fikir-fikirkan lah bersama.

Akhir penulisan, artikel ini khusus buat diri sendiri dan juga rakan-rakan yang dikasihi Allah SWT sekalian. Saya owner 360 darjah memohon maaf sekiranya saya tersilap tulis ayat atau terdapat kekurangan dalam artikel saya kali ini. Yang mana baik, datang daripada Allah SWT dan yang kurang itu datang dari diri saya sendiri. Akhir kata jangan lupa UPDATING OUR Iman!. Nampak nak tulis mudah, akan tetapi nak laksanankan perlukan kesungguhan dan tawakkal yang tinggi kepada-Nya. Mudah-mudahan kita semua mendapat hidayah daripada Allah SWT, amin... 

No comments:

Post a Comment

Perlu pandangan dari anda semua

Followers